Blog
חוק המכר – מהו, ואיך הוא מגן על רוכשים?
דליה טוריסקי | 16/07/2024
חוק המכר: מגן על זכויות רוכשי דירות בישראל
חוק המכר של דירות, הוא חוק בעל חשיבות גדולה בישראל ומהווה חוק יסוד בהגנה על זכויותיהם של רוכשי דירות חדשות. החוק נועד לאזן את יחס הכוחות בין רוכשי הדירות, שלעיתים נמצאים בעמדת נחיתות, לבין חברות הנדל”ן
המטרות העיקריות של חוק המכר
- להבטיח לרוכשי דירות קבלת דירה שראויה למגורים ועומדת בסטנדרטים נאותים של בנייה.
- להגן על רוכשי דירות מפני ליקויי בנייה וחוסר התאמה בין הדירה לבין המפרט שהוסכם במעמד החתימה.
- לקבוע חובות גילוי שונות המוטלות על המוכר, על מנת לאפשר לרוכשים לקבל תמונה מלאה ומדויקת בנוגע לדירה שהם רוכשים.
- להקל על רוכשי דירות במימוש זכויותיהם במקרה של הפרה של החוזה על ידי המוכר.
היקף חוק המכר
חוק המכר חל על עסקאות של רכישת דירות חדשות שנבנו על ידי קבלן – בין אם הן נבנו על קרקע פרטית ובין אם הן נבנו על קרקע של המדינה. החוק לא חל על עסקאות של רכישת דירות יד שנייה, ועל עסקאות רכישה של בתים צמודי קרקע.
חובת המוכר לספק מידע רלוונטי לרוכש אודות הדירה, למשל:
תכנית הבניין , היתר בנייה, מפרט טכני, פרטי רישום של הדירה, פרטי זהות של המוכר ומידע בנוגע לזכויות ומוגבלות בקרקע עליה בנויה הדירה.
המוכר מתחייב לספק לרוכש דירה ראויה למגורים, העומדת בדרישות החוק ובתנאים שנקבעו בחוזה המכר. הדירה צריכה להיות בנויה בהתאם לתקנים ישראליים, תוך שימוש בחומרי בנייה איכותיים וברמת גימור נאותה.
עיקרי חוק המכר:
- תקופת אחריות: החוק קובע תקופות אחריות שונות עבור ליקויים בדירה. תקופות אלו מתחילות ממועד העברת החזקה בדירה לרוכש. למשל,
ליקויים ביסודות הדירה: 10 שנים
ליקויים בקירות ובתקרה: 5 שנים
ליקויים באיטום: 7 שנים
ליקויים במערכות החשמל והאינסטלציה: 3 שנים
ליקויים ברכיבים אחרים: 2 שנים - תיקון ליקויים: המוכר חייב לתקן כל ליקוי שמתגלה בדירה תוך זמן סביר לאחר שהרוכש הודיע לו עליו. הרוכש יכול לתקן את הליקוי בעצמו, אבל התשלום ייגבה ממוכר הדירה.
- פיצויים: במקרים מסוימים, רוכש דירה זכאי לפיצויים מהמוכר, בנוסף לתיקון הליקויים.
- זכות ביטול: במקרים חריגים של ליקויים, רוכש הדירה יכול לבטל את חוזה מול המוכר ולקבל את כספו בחזרה. זה קורה במקרים הבאים:
הדירה אינה ראויה למגורים/ קיימים בדירה ליקויים רבים וחמורים/ המוכר הפר באופן יסודי את תנאי החוזה. - חובת גילוי: המוכר חייב לגלות לרוכש כל מידע אודות הדירה. למשל: ליקויים, זכויות בנייה מוגבלות ופרטים שעלולים להשפיע על החלטת הרכישה.
- התיישנות: תביעות על הפרת חוק המכר מתיישנות אחרי תקופות זמן שונות, בהתאם לסוג ההפרה.
- דרכי פתרון סכסוכים: במקרה של סכסוך בין רוכש דירה למוכר, כדאי לפנות לאחת מדרכי פתרון הסכסוכים הבאות:
גישור: צד שלישי ניטרלי מסייע לצדדים להגיע להסכם פשרה / בוררות: צד שלישי מוסמך מכריע בסכסוך, והחלטתו מחייבת את הצדדים / בית משפט: במקרים שלא ניתן לפתור את הסכסוך בדרכי גישור או בוררות, ניתן לפנות לבית משפט.
בנוסף לחוק המכר, קיימים חוקים ותקנות נוספים הנוגעים תחום רכישת דירות חדשות. חשוב לדעת שעומדים לרשותכם מגוון גופים ממשלתיים שיוכלו לסייע לכם בכל עניין.
חשוב לזכור שרכישת דירה היא עסקה משמעותית ולכן חשוב לנקוט בצעדים הדרושים כדי להגן על זכויותיכם.
אנו, בחברת רותם שני, מאמינים בשקיפות מלאה מול בעלי הדירות שהם השותפים האסטרטגיים שלנו, איתם אנו יוצרים ומקדמים עסקאות מוצלחות עבור כל הנוגעים בדבר.
התקשורת שלנו עמם מבוססת על יושרה, אמינות ושותפות אמיתית לדרך שנועדה לייצר תשואה עודפת המיטיבה איתנו ואיתם.